1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Uzmanı uyardı: Bayramda sabah kahvaltısını ihmal etmeyin

Uzmanı uyardı: Bayramda sabah kahvaltısını ihmal etmeyin

admin admin -

- 7 dk okuma süresi
14 0

Bayram günü sabah kahvaltısının atlanmaması gerektiği ihtarında bulunan Diyetisyen Sena Genç, “Bayram kahvaltısında kızartma ve yağlı yiyeceklerden çok protein, sağlıklı yağ kümelerinin ve karbonhidratların olduğu, tok tutacak bir kahvaltı yapın. Yumurtanın, zeytinin, peynirin, avokadonun, tam buğdaylı/çavdarlı/yulaflı ekmeğin bulunduğu; proteinden ve kaliteli karbonhidrat ve yağlardan güçlü bir kahvaltı tercih edin” dedi.

İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Sena Genç, bayram beslenmesi hakkında tekliflerde bulundu.

“Kaliteli karbonhidrat ve yağlardan varlıklı kahvaltı tercih edilmelidir”

Bayram günü, sabah kahvaltısının atlanmaması gerektiğini işaret eden Genç, “Sevdiklerinizle bir ortaya gelip yaptığınız bayram kahvaltısında kızartma ve yağlı yiyeceklerden fazla protein, sağlıklı yağ kümelerinin yüklü olduğu ve sağlıklı karbonhidratların eklendiği sizi tok tutacak bir kahvaltı yapın. Yumurtanın, zeytinin, peynirin, avokadonun, tam buğdaylı/çavdarlı/yulaflı ekmeğin olduğu proteinden ve kaliteli karbonhidrat ve yağlardan varlıklı kahvaltı tercih edilmelidir” sözlerini kullandı.

“Bir anda fazla yemeye başlamak hem bedeni yoracak hem de kilo almanıza sebep olacaktır”

Ramazan ayı boyunca beslenme sistemindeki değişiklikler sebebiyle bireylerin bayramda ruhsal olarak daha fazla yeme eğilimine girdiğinin altını çizen Dyt. Genç, “Ramazan ayının akabinde çok yemek, maalesef kimi sorunlara sebep olabilir. Bir anda fazla yemeye başlamak hem bedeni yoracak hem de kilo almanıza sebep olacaktır” ikazında bulundu.

Bayramı sağlıklı geçirmek için 7 sıhhat önerisi

Dyt. Genç, bayramda beslenmede dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

“Güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalıdır.

Ara öğün yaparak bir sonraki öğüne saldırmayı önleyebilirsiniz.

Besinler yavaş yavaş güzel çiğnenmelidir.

Bayram boyunca porsiyon denetimi yapılarak tatlı ve çikolata tüketilebilir.

Bayram ziyaretleri sırasında kahve ve çay tüketimi de sonlandırmayı unutmayın. Fazla ölçülerde olduğunda metabolizma yavaşlaması, çarpıntı, mide yanması vs. sebep olabilmektedir. Ortalama bir yetişkin için günde 3-4 fincan çay içmek ekseriyetle inançlıdır. Kahve çoklukla daha fazla kafein içerir. Ortalama bir yetişkin için günde 2-3 fincan kahve içmek çoklukla inançlıdır. Bu ölçülerin aşılmaması gerekir.

Tatlı tüketmek istiyorsanız sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.

Günde 2,5-3 lt su tüketimi de değer kazanmaktadır.

Bayramda öğle ve akşam yemeklerinde çok yağlı, yüksek kalorili besinlerin tercih etmeyin.

Porsiyon ölçüleri olağan olmalı ve akşam yemeği geç saatlere bırakılmamalıdır.”

“Prinç yerine bulgur pilavı tercih edin” 

Bayram sofrasında kızartmalı yahut ağır yemekler yerine, fırında, ızgara ve haşlama halinde pişirilen yemekleri tercih edilmesini öneren Genç, “Tam tahıllı, kepekli yahut çavdarlı ekmek tercih ederek uzun müddet tok hissetmenizi sağlayabilirsiniz. Bağırsak sisteminizi sağlamak için bayramda lif tüketimine dikkat edin ve posalı besinlere yük verin. Gün içinde posa tüketiminizi artırmak için tam buğdaylı ekmekler, kuru baklagilleri, zerzevat ve meyveleri tercih edebilirsiniz. Yemeklerin yanında pirinç pilavı yerine, bulgur pilavı tercih ederseniz tokluk müddetiniz uzayacaktır” tabirlerini kullandı.

Tatlı tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler

Tatlı tüketmek isteyenlere şerbetli ağır tatlılar yerine sütlü tatlıları (sütlaç, kazandibi, güllaç) tercih etmeleri teklifinde bulunan Dyt. Genç, porsiyon denetimi sağlayarak bir porsiyonu geçmeden bu tatlıların bayramda tüketilebileceğini lisana getirdi.

Bayramda bedenin istikrarını bozacak 4 hata 

Bayramda bedenin istikrarını bozacak birtakım beslenme yanlışları olduğunu da kelamlarına ekleyen Dyt. Genç, bunları şöyle sıraladı:

“Fazla ölçüde tatlı tüketimi: Bayramda en çok karşılaşılan yanlışlardan biri, tatlılara çok yüklenmektir. Bilhassa şekerli tatlılar, bedenin insülin düzeylerini süratle yükseltir ve sonrasında süratle düşürür. Bu da kan şekeri dalgalanmalarına, yorgunluk ve baş dönmesine yol açabilir.

Fazla yağlı ve yük yapan yiyecekler: Bayramda yenilen ağır yemekler, bilhassa kızartmalar, etli yemekler ve hamur işlerinden oluşan menüler, mideyi zorlar. Oruç tutulan aylarda mideyi rahatlatmak için biraz dinlenmeye muhtaçlık duyulur, fakat bayramda ani ve büyük yemekler mide sorunlarına, gaz ve şişkinliğe yol açabilir.

Yetersiz su tüketimi: Oruç devrinden sonra bedenin susuz kalması yaygın bir durumdur. Fakat bayramda yalnızca yemek ve tatlılara odaklanıp suyu ihmal etmek bedenin susuz kalmasına yol açabilir. Susuzluk, yorgunluk, baş ağrıları ve sindirim problemlerine neden olabilir.

Fazla ölçüde kafein tüketimi: Bayramda bilhassa kahve ve çay tüketimi artabilir. Kafein fazla alındığında, mideyi tahriş edebilir ve uyku meselelerine neden olabilir. Ayrıyeten kafein bedende su kaybına yol açabilir.

Alkol tüketimi: Bayramda alkol tüketimi artabiliyor lakin unutulmaması gerekir ki alkol, bedeni dehidrasyona sokabilir, mideyi tahriş edebilir ve metabolizmayı olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden bayramda da alkolden uzak durulmalıdır.” (DHA)

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir